Selectează o Pagină

                   Informatie foarte utila!!!

Cum putem afla daca cumparam produse Bio sau modificate genetic-după CODUL DE ETICHETĂ!
Cum putem afla dacă fructele sau legumele de pe rafturile marilor magazine sunt sau nu modificate genetic?

Nu este deloc greu sa inveti sa le recunosti insa problema e ca si in cazul E-urilor: sunt trecute niste cifre pe ambalaj iar daca nu esti bine informat in ceea ce priveste continutul lor, risti sa cumperi alimente imbibate de chimicale.
Asadar, intregul secretul consta in citirea etichetei, adica acel autocolant lipit direct pe coaja legumei/fructului sau, dupa caz, pe punga in care sunt ambalate acestea.
Orice eticheta are intre 4-5 cifre:

– daca produsul are 4 cifre (de ex. 4021) inseamna ca a fost crescut intr-un mediu normal,((cu chimicale) insa nu BIO. Produsul insa NU a fost modificat genetic.
– daca produsul are 5 cifre iar prima cifra incepe cu 9 (de ex. 96584) inseamna ca este BIO.
– daca produsul este format din 5 cifre iar prima cifra este 8 (de ex. 86584) inseamna ca acesta a fost modificat genetic.   

De exemplul, un fruct de kiwi care afişează codul 4030, înseamnă că acesta a fost crescut în sistem convenţional (cu chimicale, deci nu e bio), dar măcar nu este modificat genetic. Dacă autocolantul unui măr conţine codul 96584, acesta a fost cultivat în sistem ecologic. Iar o banană cu numărul 84011 a fost modificată genetic.

 

Asadar tineti minte aceste amanunte atunci cand cumparati fructe sau legume din hypermarket.

Este important să ştiţi că ştampila ovală de pe ambalajul de lapte indică faptul că produsul poate fi comercializat oriunde în UE, pe cînd ştampila rotundă arată că e admis doar în România, neîndeplinind cerinţele pentru siguranţa alimentară a UE. În ceea ce priveşte ouăle, codurile care încep cu 0 înseamnă ouă ecologice, cu 1, găini crescute în aer liber, cu 2, găini crescute la sol, iar cu 3, găini crescute în cuşti suprapuse.

                 Produse modificate genetic in Europa:
Spania(cele mai multe),
-Portugalia,
-Romania,
-Cehia,
-Slovacia

                   Unde  sunt interzise:

-Franta,
-Germania,
-Bulgaria,
-Cipru,
-Grecia,
-Austria,
-Croatia,
-Ungaria,
-Polonia,
-Olanda,
-Danemarca,
-Lituania,
-Letonia,
-Italia

Codul de bare a produselor este alcătuit din cifre dintre care primele trei cifre reprezintă prefixul ţării de provenienţă, următoarele patru cifre-numărul producătorului, în continuarea lor alte cinci cifre reprezintă numărul de identificare al produsului, iar ultima este denumită cifra de control. Majoritatea produselor sunt marcate cu un număr format din 13 cifre, însă întâlnim produse cu opt sau mai puţine cifre.

 În cazul în care v-a plăcut articolul și îl considerați util, distribuiți-l ! Vă mulțumesc.
  Multa sănătate vă doresc tuturor!