Aditivii alimentari – E-urile
Aceste substanţe, care au atât de multe implicaţii asupra sănătăţii sunt expresia după profit a producătorilor de alimente.
Ele sunt substanţe adăugate intenţionat în alimente, pentru a le modifica atât aspectul vizual, gustul şi compoziţia, cât şi termenul de valabilitate. În majoritatea ţărilor, folosirea aditivilor este – deloc întâmplător – controlată prin lege. Este permisă folosirea doar a anumitor aditivi şi în anumite cantităţi care nu depăşesc o concentraţie maximă admisă.
Puţini ştiu însă că în fiecare an, o persoană care se alimentează din magazinele obişnuite, mănâncă aproximativ 3-4 kg de aditivi, care sunt incluşi în hrana pe care o cumpără. Astfel emulgatorii, stabilizatorii, agenţii de vâscozitate, substanţe care conferă strălucire, amelioratori de gust, îndulcitorii, aromatizanţii, coloranţii şi mulţi alţii ce se ascund sub coduri ca E 330, ajung pe masa omului, influenţându-i negativ starea de sănătate.
Pentru a evita consumul alimentelor chimizate obisnuiti-va sa cititi cu atentie etichetele produselor alimentare. Pentru a veni în sprijinul sănătăţii voastre şi a prietenilor voştri, folosiţi această listă când alegeţi alimentele pe care le cumpăraţi
Raport cu privire la aditivii alimentari.
Oficiul consumatorilor din Piaţa Comună Europeană.
Clasificarea aditivilor după efecte:
Nepericulosi | E 100, 101, 103, 105, 111, 126, 130, 140, 141, 160, 161, 162, 163, 170, 201, 202, 203, 237, 238, 260, 263, 280, 290, 301, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 328, 329, 331, 332, 333, 334,335, 336, 337, 338, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 406, 408, 410, 411, 417, 418, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480, 500, 504, 507, 509, 511, 518, 519, 526, 529, 579, 636, 907, 953, 959, 965, 966, 967, 999, 1105, 1200, 1202, 1400, 1401, 1402, 1410, 1412, 1413, 1420, 1421, 1422, 1430, 1440, 1441, 1442, 1450, 1451, 1510, 1517, 1518. |
Suspecti | E 104, 107, 122, 128, 132, 141, 151, 155, 171, 172, 173, 180, 200, 210, 241, 477. |
Periculosi | E 102, 110, 120, 123, 124, 153, 175, 181, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 249, 250, 621, 622, 950, 951, 957, 1520. |
Produc reactii alergice | E 102, 104, 107, 110, 120, 122, 123, 124, 127, 128, 129, 131, 132, 142, 151, 152, 154, 155, 160(b), 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 230, 231, 232, 235, 236, 239, 249, 250, 251, 252, 282, 310, 311, 312, 320, 321, 375, 385, 407, 413, 414, 416, 421, 430, 431, 441, 450, 513, 514, 535, 541, 545, 553(b), 621, 622, 625, 627, 631, 632, 635, 901, 903, 905, 925, 926, 928, 950, 951. |
Produc tulburari respiratorii | E 102, 110, 131, 132, 133, 200, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 249, 250, 251, 252. |
Produc tulburari gastrice | E 210, 310, 311, 312, 420, 508. |
Produc tulburari intestinale | E 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 339, 340, 341, 407, 440, 450, 461, 463, 465, 466. |
Produc tulburari digestive | E 132, 170, 220, 235, 264, 319, 340, 412, 421, 621, 622, 924, 950. |
Risc pentru afectiuni cutante | E 230, 232, 233, 214, 216, 218, 310, 311, 312, 904, 1520. |
Risc pentru sistemul nervos | E 210, 319, 554, 555, 556, 620, 621, 1520. |
Cauzatori de cancer | E 102, 110, 129, 131, 132, 142, 153, 160(d), 210, 211, 213, 214, 215, 217, 239, 250, 251, 320, 321, 330, 407, 553(b), 905, 925, 926, 952. |
Produc migrena | E 102, 249, 250, 251, 252, 280, 281, 282, 283, 621, 950, 951, 952. |
Cauzatori de boli cardio-vasculare | E 950, 951, 1520. |
Duc la modificari genetice | E 102, 110, 132, 133, 150(a), 250, 251, 252. |
Cauzeaza tulburari placentare | E 554, 555, 556. |
Distrug vitamina B1 | E 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228. |
Distrug vitamina B6 | E 150, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228. |
Distrug vitamina B12 | E 200, 220. |
Cresc nivelul de colesterol | E 320, 321. |
Cauzeaza guta | E 622, 627, 631, 632. |
De evitat la diabetici | E 910, 920, 921. |
De evitat in afectiunile renale | E 220, 221, 261, 510. |
De evitat in afectiunile hepatice | E 100, 380, 510. |
Produc efecte estrogenice | E 214, 216, 218, 320, 321. |
Dau tulburari de memorie | E 950, 951. |
Iritante asupra mucoaselor | E 503, 414. |
Risc de calculi renali | E 300, 302, 303, 304, 430. |
Modifica echilibrul fosfo-calcic | E 339, 340, 450. |
Cresc glicemia | E 422. |
· Agentul E 330 generează afecţiuni ale cavităţii bucale şi este un puternic agent cancerigen (Atenţie! Se găseşte în aproape toate sucurile din comerţ).
· Acordaţi atenţie deosebită prezenţei următorilor aditivi alimentari: coloranţii E 102, 110, 120, 123 şi 124, care se găsesc în îngheţată, jeleuri, budinci, bomboane, gume de mestecat, supe instant, muştar, mezeluri, sosuri, snack-uri, brânză topită şi creme de brânză şi conservanţii E 211, E 225 folosiţi pentru diferite conserve, plăcinte, dulciuri şi sucuri. Alimentele industrializate ca margarina si cele enumerate mai sus nu trebuie consumate!!!
· (De preferat consumul de unt in cantitate redusa.) Mezelurile contin aditivi alimentari foarte periculosi: conservanti, nitrati si nitriti (E 249, 250, 251, 252), coloranti (E 110, 127, 161, 172),
· emulgatori, stabilizatori (E 330),
· corectori de gust (E 621),
· amelioratori(E 910, 921).
· In locul produselor chimizate si a conservelor, care stau luni de zile pe rafturile magazinelor, preferati sa mancati in fiecare anotimp produse disponibile in stare proaspata.
COPIATI ACEASTA LISTA ,SI PURTATI-O CU VOI TOT TIMPUL CAND MERGETI LA CUMPARATURI!!!
Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate în diverse produse alimentare, pentru a le îmbunatati aspectul, gustul sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate.
E-urile de care ar trebui sa te feresti sunt:
E 110, Cancerigen, îl gasesti în dulciuri, prajituri, budinci sucuri
E 123, Cancerigen, interzis în SUA si Rusia, îl gasesesti în dulciuri, jeleuri, brânza topita
E 124, este toxic interzis în SUA si îl gasesti în mezeluri
E 127, provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om, si se gaseste în alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
E 128, este interzis in SUA si Australia, se gasesste în carnea de hamburgeri
E 211 posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi se gaseste în unele bauturi racoritoare
E 220/E 228 provoaca alergii si se gaseste în carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin
E 230 este toxic, interzis in Australia , se gaseste în citrice
E 231 este toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.
E 233 este toxic. Interzis in Australia.
E 249/E 252, posibil cancerigen, se gaseste în mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza
E 320, posibil cancerigen, Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
E 425 este toxic respirator, se gaseste în jeleuri
E 621 provoaca efecte neurotoxice si se gaseste în condimente, supe concentrate
E 95 posibil cancerigen, interzis in SUA, se gaseste în guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare
E 954 posibil cancerigen, se gaseste în Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare
E-uri periculoase mai sunt:
E 123 …E239, care sunt posibili cancerigeni
E 621 – glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
E 320 – E321, E211 – acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
E 251 – nitrat de sodiu, cancerigen
E 252 – nitrat de potasiu, cancerigen
E 120, E 127, E 141, E 160 – alergici
E 127 – eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca muta?ii genetice
E 102 – tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic
Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteza si nu este acelasi lucru cu vitamina C naturala.
Printre acestea mai sunt E-urile bune:
E 306 – tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E 407 – caragenanul, emulsifiant natural
E 322 – lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
E 421 – manitolul de cofetarie
E 300 – riboflavina sau Vitamina B2
E 440 – acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
E 140 – clorofila, colorant natural folosit in cofetarii, colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor
Ultimile comentarii