Selectează o Pagină

Aditivii alimentari – E-urile

 

 

Aceste substanţe, care au atât de multe implicaţii asupra sănătăţii sunt expresia după profit a producătorilor de alimente.

Ele sunt substanţe adăugate intenţionat în alimente, pentru a le modifica atât aspectul vizual, gustul şi compoziţia, cât şi termenul de valabilitate. În majoritatea ţărilor, folosirea aditivilor este – deloc întâmplător – controlată prin lege. Este permisă folosirea doar a anumitor aditivi şi în anumite cantităţi care nu depăşesc o concentraţie maximă admisă.

Puţini ştiu însă că în fiecare an, o persoană care se alimentează din magazinele obişnuite, mănâncă aproximativ 3-4 kg de aditivi, care sunt incluşi în hrana pe care o cumpără. Astfel emulgatorii, stabilizatorii, agenţii de vâscozitate, substanţe care conferă strălucire, amelioratori de gust, îndulcitorii, aromatizanţii, coloranţii şi mulţi alţii ce se ascund sub coduri ca E 330, ajung pe masa omului, influenţându-i negativ starea de sănătate.

Pentru a evita consumul alimentelor chimizate obisnuiti-va sa cititi cu atentie etichetele produselor alimentare. Pentru a veni în sprijinul sănătăţii voastre şi a prietenilor voştri, folosiţi această listă când alegeţi alimentele pe care le cumpăraţi

 

Raport cu privire la aditivii alimentari.

Oficiul consumatorilor din Piaţa Comună Europeană.

 

Clasificarea aditivilor după efecte:

NepericulosiE 100, 101, 103, 105, 111, 126, 130, 140, 141, 160, 161, 162, 163, 170, 201, 202, 203, 237, 238, 260, 263, 280, 290, 301, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 328, 329, 331, 332, 333, 334,335, 336, 337, 338, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 406, 408, 410, 411, 417, 418, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480, 500, 504, 507, 509, 511, 518, 519, 526, 529, 579, 636, 907, 953, 959, 965, 966, 967, 999, 1105, 1200, 1202, 1400, 1401, 1402, 1410, 1412, 1413, 1420, 1421, 1422, 1430, 1440, 1441, 1442, 1450, 1451, 1510, 1517, 1518.
SuspectiE 104, 107, 122, 128, 132, 141, 151, 155, 171, 172, 173, 180, 200, 210, 241, 477.
PericulosiE 102, 110, 120, 123, 124, 153, 175, 181, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 249, 250, 621, 622, 950, 951, 957, 1520.
Produc reactii alergiceE 102, 104, 107, 110, 120, 122, 123, 124, 127, 128, 129, 131, 132, 142, 151, 152, 154, 155, 160(b), 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 230, 231, 232, 235, 236, 239, 249, 250, 251, 252, 282, 310, 311, 312, 320, 321, 375, 385, 407, 413, 414, 416, 421, 430, 431, 441, 450, 513, 514, 535, 541, 545, 553(b), 621, 622, 625, 627, 631, 632, 635, 901, 903, 905, 925, 926, 928, 950, 951.
Produc tulburari respiratoriiE 102, 110, 131, 132, 133, 200, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 249, 250, 251, 252.
Produc tulburari gastriceE 210, 310, 311, 312, 420, 508.
Produc tulburari intestinaleE 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 339, 340, 341, 407, 440, 450, 461, 463, 465, 466.
Produc tulburari digestiveE 132, 170, 220, 235, 264, 319, 340, 412, 421, 621, 622, 924, 950.
Risc pentru afectiuni cutanteE 230, 232, 233, 214, 216, 218, 310, 311, 312, 904, 1520.
Risc pentru sistemul nervosE 210, 319, 554, 555, 556, 620, 621, 1520.
Cauzatori de cancerE 102, 110, 129, 131, 132, 142, 153, 160(d), 210, 211, 213, 214, 215, 217, 239, 250, 251, 320, 321, 330, 407, 553(b), 905, 925, 926, 952.
Produc migrenaE 102, 249, 250, 251, 252, 280, 281, 282, 283, 621, 950, 951, 952.
Cauzatori de boli cardio-vasculareE 950, 951, 1520.
Duc la modificari geneticeE 102, 110, 132, 133, 150(a), 250, 251, 252.
Cauzeaza tulburari placentareE 554, 555, 556.
Distrug vitamina B1E 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228.
Distrug vitamina B6E 150, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228.
Distrug vitamina B12E 200, 220.
Cresc nivelul de colesterolE 320, 321.
Cauzeaza gutaE 622, 627, 631, 632.
De evitat la diabeticiE 910, 920, 921.
De evitat in afectiunile renaleE 220, 221, 261, 510.
De evitat in afectiunile hepaticeE 100, 380, 510.
Produc efecte estrogeniceE 214, 216, 218, 320, 321.
Dau tulburari de memorieE 950, 951.
Iritante asupra mucoaselorE 503, 414.
Risc de calculi renaliE 300, 302, 303, 304, 430.
Modifica echilibrul fosfo-calcicE 339, 340, 450.
Cresc glicemiaE 422.

 

· Agentul E 330 generează afecţiuni ale cavităţii bucale şi este un puternic agent cancerigen (Atenţie! Se găseşte în aproape toate sucurile din comerţ).

· Acordaţi atenţie deosebită prezenţei următorilor aditivi alimentari: coloranţii E 102, 110, 120, 123 şi 124, care se găsesc în îngheţată, jeleuri, budinci, bomboane, gume de mestecat, supe instant, muştar, mezeluri, sosuri, snack-uri, brânză topită şi creme de brânză şi conservanţii E 211, E 225 folosiţi pentru diferite conserve, plăcinte, dulciuri şi sucuri. Alimentele industrializate ca margarina si cele enumerate mai sus nu trebuie consumate!!!

· (De preferat consumul de unt in cantitate redusa.) Mezelurile contin aditivi alimentari foarte periculosi: conservanti, nitrati si nitriti (E 249, 250, 251, 252), coloranti (E 110, 127, 161, 172),

· emulgatori, stabilizatori (E 330),

· corectori de gust (E 621),

· amelioratori(E 910, 921). 

· In locul produselor chimizate si a conservelor, care stau luni de zile pe rafturile magazinelor, preferati sa mancati in fiecare anotimp produse disponibile in stare proaspata.

 

COPIATI ACEASTA LISTA ,SI PURTATI-O CU VOI TOT TIMPUL CAND MERGETI LA CUMPARATURI!!!

 

Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate în diverse produse alimentare, pentru a le îmbunatati aspectul, gustul sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate.

 

E-urile de care ar trebui sa te feresti sunt:

E 110, Cancerigen, îl gasesti în dulciuri, prajituri, budinci sucuri

E 123, Cancerigen, interzis în SUA si Rusia, îl gasesesti în dulciuri, jeleuri, brânza topita

E 124, este toxic interzis în SUA si îl gasesti în mezeluri

E 127, provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om, si se gaseste în alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare

E 128, este interzis in SUA si Australia, se gasesste în carnea de hamburgeri

E 211 posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi se gaseste în unele bauturi racoritoare

E 220/E 228 provoaca alergii si se gaseste în carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin

E 230 este toxic, interzis in Australia , se gaseste în citrice

E 231 este toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.

E 233 este toxic. Interzis in Australia.

E 249/E 252, posibil cancerigen, se gaseste în mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza

E 320, posibil cancerigen, Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat

E 425 este toxic respirator, se gaseste în jeleuri

E 621 provoaca efecte neurotoxice si se gaseste în condimente, supe concentrate

E 95 posibil cancerigen, interzis in SUA, se gaseste în guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare

E 954 posibil cancerigen, se gaseste în Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare

 

E-uri periculoase mai sunt:

E 123 …E239, care sunt posibili cancerigeni

E 621 – glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe

E 320 – E321, E211 – acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni

E 251 – nitrat de sodiu, cancerigen

E 252 – nitrat de potasiu, cancerigen

E 120, E 127, E 141, E 160 – alergici

E 127 – eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca muta?ii genetice

E 102 – tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic

 

Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteza si nu este acelasi lucru cu vitamina C naturala.

 

Printre acestea mai sunt E-urile bune:

E 306 – tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor

E 407 – caragenanul, emulsifiant natural

E 322 – lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata

E 421 – manitolul de cofetarie

E 300 – riboflavina sau Vitamina B2

E 440 – acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala

E 140 – clorofila, colorant natural folosit in cofetarii, colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor