Selectează o Pagină

Semintele de susan constituie una dintre cele mai bune surse de calciu.
Susanul negru este o sursa deosebita de calciu (1 gram seminte contin 85 miligrame calciu), fier, magneziu, fosfor, mangan,potasiu, zinc, seleniu, lecitina, vitamine E,B1, B6, B9, usor de asimilat.
Este foarte valoros prin multiplele lui calitati; consumat regulat este de mare ajutor in: stari de convalescenta dupa diverse boli, dureri articulare, osteoporoza, mentinerea sanatatii pielii, constipatie (creste peristaltismul intestinal), sporirea secretiei lactate la tinerele mamici, intarzie procesele de imbatranire !, reducerea nivelului de colesterol (prin continutul de sesaminol,sesamolinol si sesamolin), protectie hepatica (contin arginina si tryptofan),mentinerea sanatatii vaselor de sange(este bogat in acizi grasi nesaturati), usor afrodisiac.
Semintele de susan negru au o aroma mai puternica si un continut de antioxidanti mai mare decat cele albe!

O cantitate de 28 de grame de seminte de susan contine circa 160 de calorii.

100 g de seminte crude de susan contin aproape 1000mg de calciu. Pe langa calciu, semintele de susan sunt foarte bogate in vitamine si minerale esentiale cum ar fi: fier, magneziu, potasiu, vitaminele A, E, B, cupru, zinc.

Continutul in vitamine: complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, cu exceptia vitaminei B12 si a acidului folic), vitamina A, vitamina C si vitamina E.

Susanul negru, datorita compozitiei sale, are proprietatea de a intarzia imbatranirea organismului (cei care consuma susan negru au pielea neteda si incaruntesc tarziu).

In semintele micute de susan se ascund o cantitate nebanuita de calciu: doar 28 de grame de seminte de susan, adica doua linguri, contin nici mai mult nici mai putin de 280 de mg de calciu. Inchipuie-ti cat calciu ar intra insa intr-o ceasca de lapte care contine doar 300 de mg de calciu. Fara sa mai facem calculul ne putem da seama rapid ca o ceasca de seminte de susan are considerabil mai mult calciu decat una de lapte. Ca sa consumi cat mai multe seminte de susan, integreaza-le in salate, smoothie-uri, supe sau cereale.

Nu trebuie sa le mananci ca atare, ci poti sa le presari in salate sau in alte mancaruri.

Mancati in fiecare dimineata o mana de seminte de susan negru, sunt foarte bogate in calciu.  Pentru intarirea si curatirea organismului, se consuma cate 15-20 g de pulbere preparata din seminte, cu putina apa, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute inainte de masa.

 

EFECTE CURATIVE:

Semintele de susan pot preveni osteoporoza datorita calciului continut.
Sunt laxative.
Efect detoxifiant pentru ficat si rinichi.
Semintele de susan intaresc sistemul imunitar, mai ales in cazurile de oboseala cronica si convalescenta.
Cresc fertilitatea si sunt afrodiziace.
Arsurile se trateaza cu un terci din seminte de susan rasnite si apa.
Uleiul de seminte de susan calmeaza arsurile in urma expunerii excesive la soare.
Semintele ofera un aport energetic insemnat in afectiunile de nutritie.
Uleiul de susan are proprietati emoliente care ajuta la pastrarea pielii fine.
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale semintelor de susan se refera la efectul antiinflamator si antioxidant pe care acestea il au asupra organismului.
Semintele scad  efectul radioterapiei si neutralizeaza radicalii liberi: previn si sunt adjuvante in artrita, astm,
migrene, dureri asociate ciclului menstrual, si in scleroza multipla.
Sunt antitumorale: specialistii sustin ca substantele din semintele de susan inhiba dezvoltarea celulelor canceroase in melanomul malign precum si in cazul cancerului de colon.
Uleiul de susan este foarte eficient în prevenirea și îndepărtarea paraziților intestinali, este eficient in detoxifierea organismului, uleiul de susan, se poate consuma adăugat în salate, în diverse preparate culinare, se recomandă o lingură de ulei de susan pe zi, gustul este foarte plăcut cu aromă caracteristica de semințe de susan, este bine ca să se consume în stare crudă, neprelucrat termic.

 

INDICATII:

Hipertensiune arteriala. Semintele reduc nivelul colesterolului.
Gingivita: clatirea gurii cu ulei de susan ajuta la diminuarea bacteriilor si a infectiilor din cavitatea bucala.
Ateroscleroza: uleiul din seminte de susan previne formarea de leziuni aterosclerotice datorita continutului bogat in lignani.
Imbunatatesc tranzitului intestinal si trateaza constipatia
Pentru tratarea durerilor musculare se recomanda masaj cu ulei de susan si pentru cele articulare se recomanda combinarea uleiului de susan cu ghimbir ras, iar pasta rezultata se aplica pe zona afectata.
Aportul de seminte de susan reprezinta un tonic excelent pentru trombocitele din sange datorita vitaminei T pe care o contin.

Calciul este unul dintre mineralele absolut esentiale pentru buna dezvoltare si functionare a organismului, iar aportul de calciu este important indiferent de varsta.
Calciul este foarte important pentru procesele vitale ale organismului. Acest mineral ajuta la formarea oaselor, la cresterea si mentinerea unor dinti puternici si intervine in contractia musculara, in coagularea sangelui, in secretia anumitor hormoni si enzime. Consumul frecvent de alimente care contin calciu te ajuta sa-ti mentii sanatatea.
Deficitul de calciu duce la crampe musculare, convulsii, letargie, pierderea poftei de mancare, palpitatii. Pentru a evita aceste lucruri, organismul are nevoie de 0,6-0,8 g de calciu zilnic.

Alte alimente bogate in calciu:

Sardine in ulei – Trebuie sa stii ca una dintre cele mai bogate surse de calciu este un peste: sardina. Sardinele conservate in ulei, nedezosate, iti pot asigura 500 mg de calciu intr-o portie de 100 grame.

Laptele – Laptele este, fara indoiala, cea mai cunoscuta sursa de calciu. Calciul din lapte se absoarbe in proportie de 40%, iar un pahar de lapte dulce (250 ml) contine 300 mg de calciu.

Iaurt – Pe langa faptul ca este delicios, iaurtul contine si foarte mult calciu: aproximativ 310 mg intr-o portie de 170 grame.

Smochine – O ceasca plina cu smochine uscate contine aceeasi cantitate de calciu precum o ceasca de lapte, adica 300 de mg.

Migdale – Trebuie sa stii ca migdalele contin 248 mg de calciu intr-o portie de aproximativ 100 de grame.
22 de migdale au 170 de calorii

Branza Cheddar – Aceasta specialitate destul de populara are un continut urias de calciu. O bucatica de branza Cheddar care cantareste 40 de grame contine 296 mg de calciu.

Produse din soia – Tofu sau preparatele din boabe de soia reprezinta o excelenta sursa de calciu, mai ales pentru persoanele care urmeaza o dieta vegetariana. Trebuie sa stii ca o portie de tofu sau de boabe de soia de 100 grame contine 510 mg de calciu.

Broccoli – Majoritatea dintre noi consumam broccoli destul de rar, desi stim ca este una dintre cele mai sanatoase legume. Broccoli contine 180 mg de calciu intr-o portie care incape intr-o ceasca de dimensiuni medii. O ceasca de broccoli are in jur de 55 de calorii.

Rubarba – Este o sursa foarte bogata de calciu. Trebuie sa stii ca rubarba gatita contine 348 mg de calciu intr-o portie care incape intr-o cana sau o ceasca mare.

Spanac – consumul a 60 miligrame de spanac asigura 6% din necesarul zilnic de calciu. Doua cani de spanac au un aport energetic de 14 calorii.

Varza Kale – 93 de miligrame de varza Kale reprezinta 9% din necesarul zilnic de calciu.
O ceasca de varza Kale are aproximativ 36 de calorii.

Macris de balta – 40 de miligrame din aceasta planta medicinala asigura 4% din necesarul zilnic de calciu.
O ceasca de macris de balta contine aproximativ patru calorii.

Portocale – Portocalele sunt cunoscute ca fiind o extraordinara sursa de vitamina C, buna pentru sistemul imunitar. Pe langa vitamina C, portocalele aduc organismului si calciul de care are nevoie. Sucul de portocale proaspat este foarte bun de consumat la micul dejun si pe parcursul zilei, insa este mult mai bine sa mananci portocala ca atare.

Fulgi de ovaz – Un mic dejun sanatos si gustos poate fi constituit din fulgi de ovaz. Nu doar ca sunt o sursa buna de calciu, ci contin si o multime de vitamine si minerale esentiale pentru sanatate

Seminte de floarea soarelui – Pe langa faptul ca sunt o sursa viabila de calciu, semintele de floarea soarelui imbunatatesc sanatatea inimii, previn cancerul, reduc inflamatiile, combat efectele negative ale razelor ultraviolete asupra pielii tale si reduc stresul. Consumul de seminte de floarea soarelui ofera organismului nenumarate vitamine si minerale: magneziu, cupru, vitamina E, seleniu.

Fasole alba – Fasolea alba este bogata in calciu, vitamine esentiale si acid folic. Ajuta la intarirea sistemului imunitar, reduce riscul de diabet, repara tesutul muscular si pe cel osos, lupta cu infectiile, ajuta la vindecarea ranilor, este benefica in afectiunile cardiace si regleaza glicemia.

Seminte chia – Multi dintre noi nu stiu ca semintele chia contin cantitati mari de calciu (si de asemenea si Omega-3 si acizi grasiesentiali pentru sanatatea noastra). O portie de 100 g de seminte chia, iti asigura aproximativ 631 mg de calciu.

Seminte de in – Nu sunt doar bogate in calciu (256 mg / 100g), ci semintele de in sunt bogate de asemenea si in grasimi omega-3.Asigura-te ca vei consuma seminte de in intregi, deoarece, uleiul rafinat din seminte de in isi pierde nivelul decalciu, datorita sistemului de procesare. Semintele de in, sunt de asemenea o buna metoda de a-ti imbunatati sanatatea sistemului intestinal.

QUINOA – O „cereala” sanatoasa, o ceasca de quinoa iti ofera aproximativ 60-100 mg de calciu si de asemenea, bogate cantitati de potasiu, zinc si proteine.

Melasa neagra – Aceasta este un indulcitor excelent pentru ceaiuri si prajituri. Cu un continut ridicat de vitamine multiple  si minerale, o lingura de melasa neagra iti ofera 172 mg din doza zilnica de calciu.

Fructe uscate si nuci – Multe fructe uscate au un continut ridicat de calciu. De fapt, daca mananci 5 smochine uscate pe zi, iti asiguri 135 mg de calciu. Migdalele sunt de asemenea foarte bogate in calciu. Crude sau untul de migdale iti ofera 266mgcalciu la o portie de 100g.

Plante uscate – Prin simpla adaugare de plante uscate in mancarea ta, iti cresti aportul de calciu. 100g de cimbru uscat contine 2132mg de calciu. Alte plate uscate cu un continut bogat de calciu: marar, busuioc, maghiran, oregano, seminte de mac, menta, seminte de telina, salvie, patrunjel si rozmarin.